Gift vid första ögonkastet

Hem

Det här är en realityserie som från början härstammar från den amerikanska idén, ”Married at First Sight”. Första avsnittet av den svenska versionen, säsong 1, sändes år 2014. Den handlar om att deltagarna ser varandra första gången på deras gemensamma bröllop.

De har blivit matchade och ihopsatta utifrån de personliga egenskaper, önskemål och värderingar som de angivit för experter. Experterna har sedan bildat par utifrån dessa parametrar.

Gift vid första ögonkastet

Paren får sedan flytta ihop och lever med varandra under några veckor. De får under denna tid gå i parterapi och gör allt de kan för att lära känna varandra. När det gått fyra veckor sker det slutgiltiga valet. Då ska de bestämma sig för om de vill vara fortsatt gifta eller om de ska gå skilda vägar.

Det är SVT som visar serien och finns att se på SVT Play. Du kanske undrar hur gick det sen för deltagarna i Gift vid första ögonkastet.

Deltagare år 2020

I den säsong som sändes år 2020 deltog bland annat Elahe, Elina, Maxine, Albin, Emil och Jacob. Gemensamt för de alla var att de saknade någon att dela vardagen med och att de behövde hjälp med att hitta den stora kärleken.

Det gick inte riktigt som tänkt för de alla men säsongen fick en ovanlig vändning. Albin och Elina samt Elahe och Jacob var i par till en början, men tack vare programmet hittade istället Elina och Jacob varandra. Det uppstod kärlek efter programmet men sedan gick de skilda vägar. De är dock goda vänner idag.

Det var endast ett av paren som fortsatte sin kärleksresa efter programmet och de håller fortfarande ihop i dagsläget. Detta par är Maxine och Emil och enligt deras profiler på Instagram har de även fått ett kärleksbarn tillsammans tidigare i år.

Programmet som sändes år 2021

Deltagare som var med 2021 Lars, Sofia, Anton, Elinor, Susanna samt Johan. Gemensamt för dessa deltagare var, även denna säsong, att de längtade efter att möta sin kärlek som de kunde leva med resten av livet.

Du som har tittat på denna säsong känner igen det populära taco paret Sofia och Anton. Deltog gjorde också Ellinor och Lars, vilka båda arbetar inom vården samt Susanna och Johan. Susanna var den som ångrade sin medverkan i programmet.

Även denna säsong var det endast ett av paren som valde att fortsätta och som fortfarande är gifta idag. Det är Sofia och Anton och de har också fått barn tidigare i år. Gemensamt för alla deltagare är att de finns på sociala medier och du kan till exempel följa Ellinor instagram för att se vad hon gör idag.

Säsong 8 kom år 2022

Premiär för denna säsong var den 11 april i år och i här fick vi möta Märta, Jonas L, Martin, Bodil, Jonas S, Axel, Hans och Louise. Gemensamt för de senare säsongerna är att en del experter försvunnit och en del av dem har tillkommit eller blivit utbytta. Den som är van tittare känner igen några av experterna och några av dem är nya, men har samma titlar som tidigare.

De som parades ihop i denna säsong var Martin och Jonas, Hans och Bodil, Jonas och Louise samt Axel och Märta. Några av paren som medverkade i denna säsong valde att fortsätta men enligt nyhetsartiklar håller ingen av dem ihop idag.

En nyhet för 2002 är att programmet fått ge upphov till en ny programserie. Där blir aktuella avsnitt diskuterade samt vad en relation kräver för att kunna fungera. Programmet heter ”Kärleksrådet” och här möter programledaren Helle Schunnesson och experterna varandra i diskussioner gällande hur man ska tänka när man är i en ny relation.

Tanken med programmet är inte att kritisera deltagarna eller programmet i sig utan att faktiskt diskutera situationer som uppstått i programmet. Det sker på en allmän nivå eftersom Gift vid första ögonkastet väcker reaktioner hos sina tittare. Då kan det vara bra att diskutera utifrån referenser och tolkningar av olika situationer som uppstår.

Man kan fråga sig varför det kommer ytterligare ett program som analyserar det huvudsakliga Gift vid första ögonkastet. Kanske är det så att ansvariga hos produktionsbolaget för programmet märkt att programidén väckt relationer och att fokus på diskussion och åsikter bör ta form i ytterligare ett program, vilket resulterat i just ”Kärleksrådet”.

Nyhetssidor tycker om att skriva om programmet

Både Aftonbladet och Elle har skrivit om serien och delat med sig av nyheter och skvaller om programmet frekvent. Serien har väckt både positiva reaktioner men också fått kritik av sina tittare. Även på Flashback har programmet varit ämne för diskussion genom åren och fått både positiva och negativa kommentarer.

Programmet i andra länder

Gemensamt för programmen i utlandet är att de flesta par har hållit ihop även efter programmet, vilket gjort experterna i Sverige frustrerade och de förstår inte varför.

Programmet finns också bland annat i USA, Australien, Storbritannien, Finland samt Danmark.