Att samla sina lån – en snabb guide
Om du har tittat på TV eller surfat på internet under de senaste åren så har du med största sannolikhet sett en hel del reklamer som talar om att samla dyra lån och krediter. Dessa samlingslån tecknas för att sedan användas för att betala av större utestående lån och avbetalningar.
Ett samlingslån är ämnat för konsumenter som känner att deras månadskostnader i form av avbetalningar och amorteringar har skenat iväg en aning Under livets gång så är det väldigt vanligt att man samlar på sig en hel del smålån för olika saker. Man kanske behöver köpa en ny bil med kort varsel, eller så har man renoverat köket. Kombinera detta med en del avbetalningar på produkter som man har köpt tidigare så är det lätt hänt att man plötsligt har väldigt höga månadskostnader som riskerar att springa iväg. Ett samlingslån kan då vara ett sätt att sänka sina kostnader dramatiskt. Detta är inte någonting som fungerar för alla, men det kan vara en potentiell lösning i vissa situationer.
Hur fungerar ett samlingslån?
Ett samlingslån är väldigt enkelt i sin funktion. Den som är intresserad av att samla sina lån och krediter sätter sig först ner och räknar ihop den totala summan av det som man är skyldig. Därefter så jämför man olika lån för att komma fram till om man faktiskt kommer kunna spara någonting via ett samlingslån.
Efter att man har bestämt sig för att detta är det smartaste valet för ens privatekonomi så tecknar man lånet. Pengarna används sedan för att betala av alla små lån och krediter som ligger och tickar varje månad. Efter detta så har man dels mycket mindre räkningar att ta hand om, men man har förhoppningsvis också minskat sina månadskostnader rejält. Man är därefter bara skyldig pengar till företaget eller banken som har lånat ut pengarna och behöver bara amortera på ett lån istället för flera små.
Kreditupplysning
Om man tecknar upp sig på ett lån så tas det i regel en kreditupplysning. Denna tas antingen via UC eller något av de andra stora kreditupplysningsföretagen. Detta är för att långivaren i fråga ska få information kring hur låntagarens ekonomi ser ut, samt om det är en sund ide att låna ut pengar till denne. UC är som sagt det vanligaste, men det går även att ta ett lån med Bisnode, ett annat kreditupplysningsföretag. Läs om lån med Bisnode hos finansruset.se, då Bisnode ibland kan vara både snabbare och ha mer svängrum.
Om man på grund av exempelvis betalningsanmärkningar eller inkassokrav har svårt att teckna sig på ett samlingslån så går det också att ta ett lån där det inte tas någon kreditupplysning alls. Om så är fallet så får man vända sig till ett låneföretag, då banker oerhört sällan beviljar lån till den som har utstående betalningsanmärkningar eller liknande. Dessa lån är enkla att få beviljade, men kommer i regel därmed även med en högre ränta.
Vikten av att jämföra
Om man använder sig av finansruset.se eller en annan liknande jämförelsetjänst så blir det oerhört mycket lättare att se vilka lån som finns tillgängliga att teckna upp sig på. Eftersom det idag finns uppemot 50 olika långivare, både banker och privatägda, så kan det vara oerhört svårt att skaffa sig själv en ordentlig överblick kring de alternativen som finns tillgängliga.
Genom att använda sig av en jämförelsetjänst kring lån så kan man snabbt få en överblick kring det som finns att välja bland och direkt på dessa jämförelsetjänster se lån och villkoren för dessa. Företag som jämför lån har blivit väldigt populära och är ett ovärderligt