Billiga lån: så granskar du dina alternativ

Ekonomi

Det finns inte ett enda billigt lån som passar alla låntagare. Även om den lägsta räntan gör lånet billigare finns det många andra faktorer som måste tas hänsyn till. Det handlar bland annat om avgifter och framtida ränteändringar.

Om du är på marknaden för det billigaste lånet finns det fler saker att tänka på än räntan. Den faktiska kostnaden för lån inkluderar uppläggnings- och månadsavgifter samt ränta och andra tilläggsavgifter. Så hur hittar man egentligen det billigaste lånet i djungeln av diverse lån på marknaden och hur gör man för att låna billigt? Det försöker vi hjälpa dig med i den här guiden.

Vad definierar ett billigt lån?

Billigt är ett något tvetydigt begrepp. Vad som definierar ett billigt lån beror på vilken typ av lån du behöver och hur din kreditvärdighet ser ut. Detta beror på att räntorna varierar mycket mellan olika typer av lån.

Till exempel har ett billån med säkerhet i allmänhet lägre ränta än ett privatlån utan säkerhet. Men du kan bara ansöka om ett billån med säkerhet om du vill köpa en bil. Du kommer inte heller att kunna använda denna lånetyp för något annat ändamål än för att just köpa en bil.

Kort sagt kommer din totala kostnad först och främst att bero på vilken typ av lån du är i behov av. Om du vill finansiera en semester eller liknande är det ett privatlån utan säkerhet du kommer kunna ansöka om. Dessa lån beviljas utan säkerhet och tenderar att kosta mer än ett lån med säkerhet. Det är då viktigt att veta vad man ska leta efter för att hitta det billigaste lånet. En av de viktigaste faktorerna är de totala kostnaderna, inte bara den billigaste räntan.

Hur vet man vilket som är det billigaste lånet?

Räntan på ett lån är vanligtvis den största enskilda faktorn som bestämmer kostnaden för ett lån, och räntan kan variera ganska mycket – mellan olika lånetyper, långivare och låntagare. För att bättre förstå hur ett låns ränta kommer att påverka din totala kostnad kan du med fördel använda en lånkalkylator för att räkna ut hur mycket du kommer att behöva betala.

Förutom ränta kommer många lån med andra avgifter. Några av de vanligaste är uppläggningsavgifter, förseningsavgifter samt avgifter för att betala av lånet innan löptiden (förskottsbetalningsavgift). Ser till att du förstår alla avgifter som följer med lånet och räkna in dem i din totala kostnad när du jämför dina alternativ för att kunna låna pengar billigt.

Din kreditvärdighet spelar en stor roll när det gäller att avgöra hur mycket du kommer att betala för ett lån. De bästa räntorna och villkoren går i allmänhet till låntagare med de bästa kreditvärdigheterna. Om du är på marknaden för ett lån bör du först och främst se över din kreditvärdighet. Att veta var din kredit hamnar på skalan kan hjälpa dig att förutse vilka alternativ du kan få.

Om din kreditvärdighet behöver ett rejält lyft kan du överväga att vänta några månader och under denna tid betala dina räkningar i tid och minska dina existerande skulder och krediter. Dessutom bör du med en sämre kreditvärdighet söka dig till billiga lån utan uc för att undvika att din kreditvärdighet försämras ytterligare.

Jämför dina alternativ för att hitta billiga lån med låg ränta

För försäkra dig om den billigaste räntan på lån bör du inte bara försöka förbättra din kreditvärdighet men också se över dina alternativ. Du kommer dra fördel av att se och jämföra vilken bank som har lägst ränta för att hitta det billigaste banklånet, som det billigaste bolånet från den bästa nischbanken. Men detta gäller även dig som letar efter det billigaste lånet utan säkerhet genom ett lån på nätet.

Oavsett lånetyp är en låneförmedlare att föredra. En sådan är Enklare.se som listar och jämför olika långivare på marknaden. Detta för att du som privatperson så väl som företagare ska kunna Söka och hitta billiga lån via Enklare.

Att granska dina olika alternativ gör det nämligen mycket enklare för dig att hitta det billigaste lånet med de lägsta avgifterna och räntan samt schysstast villkor. Dessutom slipper du bekymra dig över att ett flertal kreditupplysningar görs på dig och potentiellt försämrar ditt kreditvärde. Med en låneförmedlare som Enklare genomförs nämligen endast en kreditupplysning.