terrarium

Terrarium med vandrande pinnar

Blogg

Att ha ett terrarium som fungerar som blickpunkt och en fascinerande hobby har blivit allt mer populärt, inte minst på grund av spridningen av bilder på sociala medier. Med en tropisk miljö skapas en levande inomhusträdgård som även känns som ett sällskap. För att undvika problem längre fram är det emellertid viktigt att satsa på rätt invånare från början.

Snabbfakta om vandrande pinnar:

Var köper man vandrande pinnar?Vandrande pinnar finns i många djuraffärer, men de är också ganska lätta att hitta på köp- och säljsidor på nätet i och med att de förökar sig lätt.
Vad kostar vandrande pinnar?De olika arterna varierar kraftigt i pris. Eftersom deras föda kan plockas i naturen är de billiga att äga.
Livslängd1 – 4 år
Vad heter vandrande pinnar på engelska?De heter “Stick insect” på engelska.

Terrarium som hobby

Terrarier har blivit allt mer populära som hobby och är idag på väg att konkurrera ut akvarierna. De är mer lättskötta än akvarier, men de fyller ändå samma funktion av sällskap och hobby. Det största felet många gör när de ska skapa ett terrarium är att köpa djur som växer sig för stora för det terrarium de hade tänkt, eller som lever länge än man var beredd på. 

Jonas Wahlström från Skansen Akvariet har varnat föräldrar för just detta i Nyhetsmorgon på tv4. Han berättade att Skansen Akvariet varje år får ta emot upp till 100 samtal från personer som vill bli av med sina reptiler som vuxit sig för stora eller har börjat bli aggressiva. Det problemet slipper man om man satsar på lite andra invånare.

Att köpa vandrande pinnar till terrariet

Vandrande pinnar är ett bra sätt att komma igång med ett terrarium som inte kommer att bli ohanterligt efter något år. De är dessutom fascinerande djur som inte liknar andra insekter. Deras latinska namn är Phasmatidae som kan översättas med “spöke”. Det namnet har de fått för att de så spöklikt kan tyckas försvinna i omgivningen för att sedan plötsligt komma till liv och krypa iväg. Det gör dem vackra och vilsamma att titta på. 

Det finns många arter av vandrande pinnar, men de vanligaste i Sverige är vietnamesisk och indisk variant. Båda arterna kan utan att para sig lägga ägg som utvecklas till bebisar och ungarna blir då alltid honor.

Att tänka på före köpet

Det finns emellertid ett par saker som kan vara värda att överväga innan du investerar i ett terrarium med vandrande pinnar. En av fördelarna med en indisk eller vietnamesisk vandrande pinne är att de kan föröka sig utan att para sig. Det här gör att det är lätt att få ägg och bebisar, men man måste vara beredd på att det kan bli väldigt många ägg på kort tid. 

Om du inte vill köpa terrarium efter terrarium måste du vara beredd på att plocka bort oönskade ägg och se till att de dör på ett skonsamt sätt, gärna genom att lägga dem i frysen. Tycker man att det känns olustigt kan det vara bra att överväga ett annat husdjur eller välja en annan art av vandrande pinne.

Du behöver också vara beredd att lägga tid på dina nya husdjur. Detta innebär att städa och fuktspraya terrariet varje dag och att ge dem färsk föda. Även om vandrande pinnar är små är de fortfarande djur som stökar till och behöver mat och skötsel som alla andra djur.

Att köpa inredning till terrariet

Det finns inga lagar som styr hur vandrande pinnar får hållas i Sverige, men en gyllene regel är att de bör få ett hem som är minst tre gånger så högt som den vandrande pinnen kan bli lång. En indisk vandrande pinne blir ca 10 cm och då bör terrariet inte vara mindre än 30 cm högt. 

Startkit för vandrande pinnar:

  • Terrarium
  • Bottenmaterial
  • Bakgrundsplansch
  • Belysning
  • Sprayflaska
  • Inredning som rötter, lianer och stenar
  • Plastväxter eller ogiftiga terrarieväxter
  • Spade för rengöring
  • Desinficeringsmedel 

Världens största vandrande pinne

Det kan vara en bra idé att gå med i en Facebook-grupp om vandrande pinnar redan innan du gör ditt köp. Där kan man få råd från starten och dessutom kan man ofta köpa olika arter att komma igång med. Skulle en annons för Phobaeticus chani dyka upp ska man dock tänka länge innan man köper. Det är världens största vandrande pinne och den kan bli över 50 cm lång. Det är emellertid inte troligt att man hittar annonser om den i Sverige eftersom den hittills bara påträffats på Borneo.