Därför kommer datorn aldrig försvinna

Teknik

En dator är en maskin som består av hårdvara och mjukvarukomponenter. En dator tar emot data via en inmatningsenhet baserat på instruktionerna den ges och efter att den har bearbetat data skickar den tillbaka genom en utdataenhet. Hur sammanfaller detta för att få datorn att fungera?

Ingångsenheterna på en dator kan bero på vilken typ av dator vi har att göra med men oftast hittar vi en mus, tangentbord, skanner eller till och med applikationer (programvara) installerade på datorn. När data väl har tagits emot tar den centrala processorenheten tillsammans med hjälp av andra komponenter över och bearbetar den information som den fick. När data är klara skickas de tillbaka via en utmatningsenhet som kan vara en bildskärm, högtalare, skrivare, portar och så vidare.

För att bättre föreställa dig hur en dator fungerar blir det lättare att veta vad som finns i det. Här är de viktigaste komponenterna i en dator:

  • CPU – eller Central Processing Unit anses vara den viktigaste komponenten i en dator och med goda skäl. Den hanterar de flesta operationer som gör att den fungerar, genom att bearbeta instruktioner och ge signaler till andra komponenter. CPU: n är huvudbryggan mellan alla datorns huvuddelar.
  • RAM – Random Access Memory, eller kortfattat RAM, är en datorkomponent där data som används av operativsystemet och programvaruapplikationer lagrar data så att processorn kan bearbeta dem snabbt. Allt som lagras på RAM går förlorat om datorn stängs av. Beroende på vilka applikationer du använder finns det vanligtvis en maximal gräns för RAM som du behöver för att datorn ska fungera korrekt.
  • HDD – Även känd som hårddisk, det är den komponent där foton, appar, dokument och sådant förvaras. Även om de fortfarande används, har vi mycket snabbare typer av lagringsenheter som solid state diskar (SSD) som också mer tillförlitlig.
  • Moderkort – Det finns ingen förkortning för den här komponenten men utan den kan det inte finnas en dator. Moderkortet fungerar som hemmet för alla andra komponenter, låter dem kommunicera med varandra och ger dem kraft för att fungera. Det finns komponenter som inte kräver en fysisk anslutning till moderkortet för att fungera, till exempel Bluetooth eller Wi-Fi, men om det inte finns någon anslutning eller signal, så vet inte datorn att den är där.
  • Video- och ljudkort – Två komponenter som hjälper användaren att interagera med datorn. Även om man kan använda en dator med ett ljudkort som saknas, är det inte riktigt möjligt att använda det utan ett grafikkort. Ljudkortet används främst för att spela ljud genom en högtalare. Emellertid används ett grafikkort för att skicka bilder på skärmen. Utan det skulle det vara som att titta på en tom bildskärm.
  • Nätverksadapter – Även om det egentligen inte krävs att använda datorn, förbättrar nätverksadaptern användarens upplevelse eftersom den ger tillgång till internet. Moderna datorer med operativsystem som Windows 10 kommer inte att erbjuda användaren alla sina funktioner utan internetanslutning.

Tveka inte att kontakta oss om du har problem med någon av datorns interna eller externa komponenter. Våra erfarna tekniker är redo att hjälpa dig med eventuella datorproblem och kan ofta göra det på distans genom att gå igenom några steg för att ge dem åtkomst till din dator.

Hos https://braclub.se/ kan du läsa fler guider.