Det mobila bredbandet har flera fördelar

Blogg Guider Teknik Telekom

Det finns olika typer av bredband där ute, och en av dem är mobilt bredband. Vill veta mer? Läs vidare så tar vi allt du velat – från början.

Vad är mobilt bredband?

Medan normalt fastband bredband levereras via kablar, fungerar mobilt bredband lite annorlunda. Den ansluter till ett mobilnätverk och skickar data via 4 G- eller 3G-tjänster – exakt samma som internet du får på din telefon.

Mobilt bredband kan komma i form av …

  • En personlig Wi-Fi-enhet – Även känd som en mi-fi-enhet, Wi-Fi i fickan eller bärbar hot spot, det här är en liten gadget som fungerar som en mini-router. Slå på den och den ansluter till 4G och sänder Wi-Fi så att du kan ansluta din dator, surfplatta eller telefon medan du är på språng. Se vår guide till mobil Wi-Fi för mer information.
  • Wi-Fi i bilen – En speciell Wi-Fi-enhet som är utformad för att anslutas till en bil. Perfekt för att strömma musik på din telefon på en lång resa. Se vår guide till bil-WiFi för mer.
  • Endast datakort SIM-kort – Dessa fungerar precis som SIM-kort för din mobiltelefon, förutom att de bara har ett datatillägg utan samtal eller sms. Sätt en i SIM-kortplatsen på vissa iPads och surfplattor, så får du den online.
  • USB – Du kopplat helt enkelt in USB-stickan i din dator, eller i en router som förlänger signalen till hela hushållet. Detta är den vanligaste formen av mobilt bredband.

Varför ska jag köpa mobilt bredband?

Den största fördelen med mobilt bredband är att det är bärbart. När du väl har en USB-sticka eller Wi-Fi-enhet kan du ta den vart du vill, och så länge du har 4G-signal kan du använda internet.

För mycket lätta användare som bara vill använda internet för att kontrollera e-post då och då kan det till och med fungera billigare än fast bredband – i vissa fall mindre per månad.

Det är dock inte perfekt. Jämfört med fasta linjer tenderar mobilt bredband att ha mycket högre latens (tröghet), strängare nedladdningsgränser och vanligtvis lägre hastigheter.

4G är inte heller så allmänt tillgänglig, och med undantag för de mycket lätta användarna är det dyrare.

Varför ska jag få mobilt bredband?

  • Som ett alternativ till fast bredband. Om bredbandsalternativ i ditt område helt enkelt inte är tillräckligt bra, men mobilsignalen är okej, är mobilt bredband en bra lösning.
  • För tillfälligt bredband. Det bra med mobilt bredband är att det är väldigt plug-and-play – allt du behöver göra är att registrera dig och slå på enheten. Det gör den idealisk om du har bredbandsproblem hemma, eller om du bara flyttat in och inte har anslutit än, eller om du är i tillfälligt boende i några veckor.
  • Att gå online när du är ute och reser. Mobilt bredband är användbart som ett komplement till din ”huvudsakliga” bredbandsanslutning hemma om du till exempel ofta arbetar på kaféer, streamer musik i bilen eller vill använda internet när du reser.

Om du köper till ett TV-abonnemang till bredbandet kan du få en billigare månadskostnad. Läs mer på billigastebredbandochtvpaket.se som rangordnar just bredband och TV-paket.

Hur man väljer ett mobilt bredbandsavtal

När du väljer en mobil bredbandsplan, kom ihåg att tänka på följande saker.

När du är säker på vad du vill, jämför erbjudanden och välj något som passar allt du behöver – till det bästa priset. Läs mer på billigtmobiltbredband.net.