Jonas Jerebko – den svenska basketkungen

Blogg

Den 2 mars 1987 föddes en pojke i Kinna, Västra Götalands län. Han hade alla förutsättningar för en lysande karriär och det var precis vad han såg till att skaffa sig. Han började tidigt spela basket och det blev början på en lysande karriär.

Den över 2 meter långa svensken blev inte bara framgångsrik inom basket i Sverige, utan hans talang tog honom över Atlanten till världens bästa basketliga. Allt började dock med två föräldrar som älskade samma sport.

Jonas Jerebko – med basket i blodet

Jonas Jerebko har sitt ursprung i basket. Hans pappa, Chris Jerebko, läste vid ett universitet i USA med ett starkt basketprogram. Det slutade med att han började spela i den svenska klubben Borås Basket. Efter karriären blev han dock kvar i Sverige tack vare att han hittat kärleken i en svenska.

Båda Jonas Jerebkos föräldrar har spelat basket professionellt. Det gör det kanske inte är så konstigt att han idag är en av Sveriges mest framgångsrika basketspelare. Med ett sådant ursprung hade Jonas Jerebko en perfekt språngbräda mot storhet. 

SM-guld och NBA för Jonas Jerebko

Framgångar är däremot inget som ges bort gratis. Det är något som man måste kämpa sig till och bygga upp steg för steg. För Jonas Jerebko innebar det första steget att spela i den svenska klubben Marbo Basket, men redan 2006 bytte han klubb till Plannja Basket i Luleå. Hans första säsong resulterade i ett SM-guld.

Jerebko talang innebar att han inte blev kvar i Sverige särskilt länge. Istället fick National Basketball Association (NBA) upp ögonen för honom. 2009 blev han vald av Detroit Pistons redan i andra rundan och draftad nummer 39. 

10 säsonger i världens bästa liga

Jonas Jerebko visade redan under sitt första år i NBA fram hur skicklig han var på planen. Från början fick han inte spela så mycket, men efter att en av hans lagkamrater blivit skadad fick han mer speltid. Det resulterade i en omfattande målskörd och att han blev utsedd till en av ligans bästa förstaårsspelare, även kallad The Rookie Challenge. 

Han blev kvar i Detroit Pistons i sju säsonger innan han bytte klubb. Efter det hoppade han med några års mellanrum mellan olika klubbar. Han fortsatte att göra poäng och under hans sista säsong i NBA tog han sig hela vägen till finalserien. Dessvärre förlorade han med laget Golden State Warriors mot Toronto Raptors.

Jonas Jerebko och NBA i siffror

Jonas Jerebko spelade i fyra olika klubba innan han lämnade NBA:

  • Detroit Pistons.
  • Boston Celtics.
  • Utah Jazz.
  • Golden State Warriors.

Detta resulterade i:

  • 635 spelade matcher.
  • 119 matchstarter.
  • 17.8 minuter per match.
  • 6.2 poäng per match.

Jonas Jerebkos kontroversiella val med Ryssland

2019 lämnade Jerebko USA och NBA för att återvända till Europa. Däremot var det inte för att komma hem till Sverige. Istället skrev han ett kontakt med den ryska klubben BK Khimki. Där spelade han i två säsonger innan kontraktet hävdes på grund av personliga anledningar. 

Inför att VM-kvalet närmade sig 2022 ville Jerebko få in mer speltid och bestämde sig därför för att skriva ett korttidskontakt med en annan rysk storklubb, CSKA Moscow. Detta skedde en månad efter Rysslands invasion av Ukraina och gav upphov till en kritikstorm.

Att olika sanktioner sattes in mot Ryssland och att kriget fördömdes av stora delar av världen, rimmade illa med att skriva ett kontakt med en rysk klubb. Jerebko har själv aldrig uttalat sig om flytten, men det har gjort att han blivit avstängd från landslagsspel och förlorat sponsorer.

Lämnar Ryssland för att åka hem till familjen

Jonas Jerebko avslutade sitt kontrakt med CSKA Moscow efter säsongsavslutningen under våren 2022. Säsongen slutade med final, där laget föll mot Zenit S:t Petersburg. Eftersom han bara var där på ett korttidskontrakt var det inte förvånande att han lämnade när säsongen väl tog slut.

Trots att han lämnade Ryssland och för att spendera tid med sin fru Johanna och deras tre gemensamma barn, har han fortfarande inte uttalat sig om sitt kontroversiella val av klubb. Det är också en anledning till varför landslaget fortfarande inte öppnat upp för honom att spela igen.

Klubbvalet under en tid där Ryssland startade ett krig mot Ukraina gick emot landslagets värderingar. Det blev inte heller bättre av att CSKA Moscow är ett ryskt armélag med stark koppling till regimen i landet. Det krävs därför mer av Jerebko om han vill spela i den blågula tröjan igen. 

Jonas Jerebkos osäkra framtid

Jonas Jerebko har med sina prestationer på basketplanen och med sin långa karriär bevisat att han är en av Sveriges bästa basketspelare genom tiderna. Han har rönt stora framgångar i NBA och varit en naturlig del av det svenska landslaget. Nu får framtiden visa om hans val av klubb i mars 2022 haft ödesdigra konsekvenser på hans karriär eller inte.