4 heta spelsläpp på 2020-talet

Blogg

Att spela olika typer av spel har blivit en stor del av många människors liv. Det gäller inte bara i Sverige, utan i stora delar av världen. Gaming är inte bara ett sätt att försvinna bort i en annan värld av underhållning, utan kan också vara ett bra sätt att vara social eller att lära sig nya saker. 2020-talet har varit en riktig guldålder för innovativa, nytänkande spel som spelare över hela världen lärt sig att älska. Men vilka spelsläpp har egentligen varit hetast under 2020-talet?

I början av 2000-talet, när spelandet främst handlade om olika tv-spel, fanns det en stor oro om att det ökande spelet skulle få många negativa konsekvenser på samhället. Det pratades om att man skulle få fler överviktiga i befolkningen, att fler skulle ha svårt att fokusera på andra saker och att spelandet i sig bara skulle vara onödigt.

Men hela spelmarknaden har förändrats sedan dess, i takt med att teknologin har gått framåt och att det nu går att spela spel på ett helt annat sätt. Tidigare var det tv-spel i olika former, ofta med direkt koppling till en specifik konsol, som var en stor del av spelandet. Det gick att spela även på en dator, men det var ovanligt.

Men i dagens läge, med den avancerade teknik som finns i var och vartannat hem i stora delar av världen, har spelandet blivit något helt annat. Den stora skillnaden är att man nu kan spela online, mot eller tillsammans med andra. Det behöver inte ens vara människor man känner eller som bor i samma land. Det går, tack vare internet, faktiskt att spela med människor från andra sidan jordklotet om man vill.

2020-talet har varit en riktig guldålder när det gäller spelandet och det märks inte minst på vilka heta spelsläpp som varit under de åren. Det finns nu mängder av spel att välja bland och varje år lanseras ny spel som får fans över hela världen. Egentligen är det samma sak med casino spel, men i denna artikel ska vi snarare fokusera på världens hetaste spelsläpp för gaming på 2020-talet.

Fifa 21-23

FIFA, eller FIFA Football som också är namnet på tv-spelsserien, är ett spel som har släppts i 30 olika utgåvor sedan det första spelet kom ut 1993. Sedan dess har det blivit en årlig tradition att släppa ett FIFA-spel och för många spel- och fotbollsälskare är det en av årets stora höjdpunkter när det senaste spelet släpps.

Det är EA Sports som har gjort sig kända för att släppa FIFA-spelen och på 2020-talet har man tagit den här spelserien till nästa nivå. Det har implementerats en rad nya spelteknologier, som gör att användarvänligheten i spelet är större. Det känns också mer äkta än någonsin förr. Många säger att FIFA 23 rent av är det bästa FIFA-spelet hittills. Det mesta tyder på att utvecklingen bara kommer att fortsätta.

Men inför nästa FIFA-spel råder det lite nya förutsättningar. EA Sports och fotbollsorganisationen FIFA har inte längre ett samarbete som ger spelen rätt att använda alla spelare, lag och ligor som finns i verkligheten. Det i sig gör att det nya namnet väntas bli EA Sports FC. Det återstår att se vad det här gör för intresset. Risken är att FIFA 23 blir det sista riktiga och helt uppskattade spelet i FIFA-serien.

The Last of Us: Part II

Naughty Dog och Sony Interactive Entertainment tog fram det mäktiga spelet The Last of Us redan för tiotalet år sedan, men på 2020-talet har uppföljarna till originalspelet gjort att hela spelserien fått ny luft. Nu är det faktiskt The Last of Us som är spelet och varumärket på allas läppar.

Detta efter att man nu också kan följa detta survival horror-spel i filmatiserad version, nämligen i en tv-serie. Den går att följa på HBOMax och har blivit en enorm succé, med framför allt ett tredje avsnitt som har skapat svallvågor bland film- och serieälskare över hela världen. Utan att spoila någonting kan det vara värt att ta sig en titt på.

Spelserien The Last of Us utspelar sig i ett USA som är befolkat och härjat av kannibalistiska varelser. Hela spelet utspelar sig i en postapokalyptisk värld. För den som inte får nog av tv-spelet eller tv-serien är det alltså hög tid att prova det andra.

It Takes Two

It Takes Two är ett action- och äventyrsinspirerat spel som har utvecklats av det heta spelföretaget Hazelight Studios. Är det ett namn du känner igen? Det är inte så konstigt med tanke på att det finns en väldigt tydlig svenskkoppling. Ägaren är ingen mindre än Josef Fares, från Stockholm, och som tidigare har gjort sig ett stort namn inom filmindustrin.

Nu satsar han istället på spelutveckling och med det heta spelet It Takes Two har han verkligen träffat rätt. Spelet lanserades första gången den 25 mars 2021 och har sedan dess blivit omåttligt populrät. Det i sig har gjort att Josef Fares byggt på sig en hel del personlig rikedom, men också vunnit respekt på spelmarknaden. Det gör att många nu ser fram emot hans kommande spelskapelser. Vad blir nästa sak? Det återstår att se, men It Takes Two är ett fantastiskt spel som passar bra för den som vill samarbeta när man spelar.

Elden Ring

Elden Ring är ett rollspel som finns som tv-spel och som lanserades 25 februari 2022. Det är ett spel som utvecklats av FromSoftware och som har fantasyförfattaren George RR Martin som en av de viktigaste personerna bakom. Det är en författare som var inblandad i Game of Thrones.

Spelet har blivit prisbelönt och har bland annat vunnit det åtråvärda priset The Game Award for Game Of The Year. Det är ett spel som många upplever som väldigt svårt och utmanande, men som ger en stor tillfredsställelse när man klarar det. Möjligen är det därför som det har blivit så populärt. Totalt har det här spelet sålts i över 20 miljoner exemplar och det är bara ett av många tecken på att spelare över hela världen har älskat att spela Elden Ring sen det lanserades.