Kiviks musteri, äppelcentrum på Österlén

Kiviks musteri, äppelcentrum på Österlén

Blogg

Österlén i Skåne kallas ibland för Sveriges Provence. Men istället för vindruvsodlingar är det stora äppelodlingar i och runt Kivik som för tankarna till Provence. Äppelträd i långa rader som skördas för att bli äppelmust och äppelcider på Kiviks musteri. Området kallas också Äppelriket. Mitt i äppelriket hittar man Kiviks musteri.

Snabbfakta om Kiviks musteri:

När startades Kiviks musteri?Kiviks musteri startade 1888.
Vem startade Kiviks musteri?Musteriet startades av Henrik Åkesson, som planterade det första äppelträdet.
Kiviks musteri på Solnäs gårdI Fjelie utanför Lund ligger Solnäs gård, där det finns en gårdsbutik.
Kiviks musteri öppettiderÖppet varje dag året runt, både musteriet och Solnäs gård. Vardagar 10-17, helger 10-16.

Äta lunch på Kiviks musteri

Att göra en utflykt till Kivik och besöka musteriet är en omtyckt och trevlig aktivitet. Dels för det stora utbudet äppelprodukter, de vackra omgivningarna och för möjligheten att äta lunch i restaurangen. Restaurang Kärnhuset serverar goda luncher lagade med lokala råvaror. I veckorna är köket öppet mellan 11.30-16.30.

Maten är klassisk husmanskost, till exempel serveras Wallenbergare med potatismos, ärtor och lingon. På helgerna har man helgmeny, som till exempel “Mustpocherad koljarygg med örtsås och citrondoftande potatismos”. Visst låter det gott och visst blir man sugen på ett besök? På helgerna serveras lunch mellan 11.30 och 15.30.

Kiviks musteris utbud av must och cider är stort

Kiviks musteri ab är producenter av must och cider i första hand, men bland produkterna finns även till exempel fruktvin, gjort på rabarber eller fläder. Det är mousserande fruktviner med låg alkoholhalt. Andra produkter är fruktjuicer, glögg, krämer och soppor.

Om man besöker Kiviks musteri i Kivik eller gårdsbutiken på Solnäs gård, blir man inspirerad av miljön och får möjlighet att ta del av det stora utbudet på plats. Kiviks musteris produkter finns också hos många återförsäljare runt om i landet. Äppelmust och andra varor går även att beställa online via olika matvarukedjor. Vad är det då för priser på en liter äppelmust med fruktkött till exempel? Priset ligger på drygt 30 kr per liter.

Här är exempel på sortimentet från Kiviks musteri:

  • Must
  • Cider
  • Lemonad
  • Fruktvin
  • Juice
  • Frukt- och bärdryck
  • Glögg
  • Krämer och soppor
  • Chutney 
  • Calvados

Observera att produkter med högre alkoholhalt säljs på Systembolaget. Det gäller äppelvin som kan avnjutas varm och kall, Österlenglögg, Calvados och övriga viner. Kivik musteri ab har 

just nu 36 produkter på Systembolaget.

Kiviks musteri från starten till idag

Det hela startade med att Henric Åkesson planterade det första äppelträdet som skulle bli den första yrkesmässiga odlingen. Han såg att förutsättningarna i jorden var goda. Grunden för familjeföretaget lades där. 

1935 byggdes musteriet som från början var handdrivna kvarnar som malde äpplena till must. På 1950-talet expanderade företaget, planterade fler äppelträd och satsade på mekanisering av musttillverkningen. I slutet på 1960-talet började man tillverka cider genom jäsning och klassikern Herrgårdscider producerades, som fortfarande finns att köpa. Snart började man även använda den nya uppfinningen Tetra pak. I mitten på 1980-talet öppnade butiken i Kivik och på 1990-talet grundades Äpplets hus, ett s k kunskapshus om allt kring äpplen.

Om man besökt Kivik på hösten har man säkert upplevt Äppelmarknaden, och Äpplets dag, med den stora äppeltavlan i Kiviks centrum. Traditionen startade 1988 och varje år får en konstnär i uppgift att skapa tavlan bestående av olika sorters äpplen.

Söker man på Kiviks musteri ekerö, hittar man Stockmos fruktindustrier i Stenhamra som numera ägs av Kiviks musteri. Musteriet köpte upp Stockmos på 2010-talet.

Jobba på Kiviks musteri?

Drömmer du om att jobba med frukt, och äpplen i synnerhet, kan du söka jobb på musteriet. På Kiviks musteris hemsida, under fliken lediga jobb, annonseras jobb inom koncernen. Just nu (i november 2022) söker man en Teknisk chef med bred kompetens inom produktionsteknik. Jobbet innebär också ansvar för personal, samt utveckling av investerings- och projektplan inom företaget.

Är du den musteriet söker, skicka in en ansökan och kanske får du arbeta i Sveriges Provence.