OUTDOOR1

Uteservering Stockholm – hur man hittar den bästa för varje givet tillfälle  

Blogg

Stockholm har de senaste decennierna seglat upp som en av de stora matstäderna på gastronomihimlen. Svenska framgångar i internationella kocktävlingar har säkerligen bidragit till det positiva ryktet. Detta har gjort att det inte alltid är så lätt att få ett bord, framförallt inte om man vill sitta på en mysig restaurang med uteservering i Stockholm en varm och ljummen sommarkväll. Som med allt annat är det framförhållning som gäller.

Fakta om uteserveringar i Stockholm:

Var?Uteserveringar finns i hela Stockholmsområdet
När?Sommartid, men en del restauranger har uppvärmda uteserveringar som är öppna hela året
Hur länge?Uteserveringarna får vara öppna till 23, vissa etablissemang har tillstånd för längre öppettider
Vad serveras?På uteserveringar serveras som regel samma meny som inomhus i restaurangen

Hitta den bästa uteserveringen i Stockholm

Vilken är då den bästa uteserveringen i Stockholm, och var hittar man den? Vilken restaurang som har bästa uteserveringen i Stockholm är naturligtvis en fråga om tycke och smak. Det handlar också om vad du är ute efter att äta och när.

I Stockholm kan du sommartid äta både brunch, lunch och middag på uteserveringar. Utbudet av restauranger i Stockholm med uteserveringar är stort, du kan äta på italiensk restaurang, grekisk restaurang eller tapasrestaurang och sitta utomhus.

Uteserveringar finns i alla delar av Stockholm, det innebär att du sommartid alltid kan hitta en bra och lämplig uteservering i den del av Stockholm du befinner dig i. Men kanske har du speciella planer, vill besöka en viss restaurang eller sitta på en uteservering i ett visst område?

Då gäller samma rekommendation som alltid när det gäller restauranger i  Stockholm. Boka bord, och se till att göra det i god tid. 

Regler för restauranger med uteservering i Stockholm

Restauranger i Stockholm som vill ha en uteservering måste följa vissa regler. Det gäller bland annat anvisningar kring vilka datum som uteserveringar i Stockholm håller öppet. För uteserveringar gäller vanligtvis regeln att sista datum för öppethållande i Stockholm är 15 oktober.

Restaurangerna kan dock begära undantag från dessa regler. Vissa restauranger har som vi nämnde tidigare byggt inglasade uteserveringar med värme som fungerar att använda året om.

Andra regler för uteserveringar kan gälla antalet gäster, samt hur länge en uteservering får hålla öppet på kvällen. Det normala är numera att man får hålla öppet fram till 23 utan speciellt tillstånd.

Om uteserveringen inte ligger i direkt anslutning till restaurangen, om den exempelvis är placerad på ett torg en bit bort från restaurangen, kallas det för en satellitservering. 

För satellitserveringar gäller speciella krav och regler. Det är viktigt för restaurangerna att följa dessa då de annars kan mista tillståndet.

Exempel på uteserveringar i Stockholm som serverar lunch 

  • Bleck, Södermalm. Restaurang Bleck har något som få restauranger på Söder har. Nämligen en restaurang med sol. Med uteservering och glashus som är vänt i sydvästläge har restaurang Bleck ett utmärkt läge för sin uteservering. Bleck serverar både lunch och middag.
  • Restaurang Basta. Restaurang Basta är placerad högst upp i Åhlenshuset, mitt i Stockholm. Takterrassen bjuder på sann Capri Känsla. På Bastas uteservering njuter du din lunch med Stockholms bästa utsikt. Basta har öppet både för lunch, middag och är även ett utmärkt ställe att besöka för kvällens drink.
  • Urban Deli, Nytorget, Södermalm. På Urban Delis härliga uteservering som tar upp hela trottoaren vid Nytorget på Söder i Stockholm, kan du njuta av en härlig lunch. Lunchen övergår sedan omärkligt i eftermiddagsfika, AW och kvällshäng. Någonstans mitt i detta kan du även passa på att besöka Urban Delis saluhall, med spännande produkter för dina egna upptäckter i köket.

Fler bra uteserveringar i  Stockholm

  • Sturehof, Stureplan, Östermalm. Sturehof hör till de klassiska restaurangerna i Stockholm. Placerad mitt i stadens puls, vid Stureplan, har Sturehof en uteservering som är glasad och öppen året om. Sturehof är specialiserade på fisk, men serverar en hel del annat gott också.
  • Grodan, Grev Turegatan, Östermalm. Grodan är ett annat klassiskt Stockholms etablissemang. Placeringen mellan Sturegallerian och Östermalmstorg, har gjort Grodan till en samlingspunkt för såväl jetsetare som vanliga Stockholmare som sätter pris på  Grodans klassiska menyer med inspiration från såväl svensk husmanskost som det franska köket.
  • Kouzina, Valhallavägen, Östermalm. Vid vackra breda Valhallavägen ligger en av Stockholms bättre greker, restaurang Kouzina. Här kan du avnjuta riktigt bra grekisk mat, med både traditionella inslag såväl som nytänk och fusion. Nytt på Kouzina är deras inglasade uteservering som direkt har närmast fördubblat den populära restaurangens bordskapacitet.