Hur ser löss ut

Hur ser löss ut?

Blogg

Löss är små parasiter som lever på människans huvud. De lever och frodas genom att suga små mängder blod från hårbotten De förökar sig genom att lägga sina ägg i håret. Det är kanske överraskande att löss inte sprider några sjukdomar.

Utseende på löss

Hur ser löss (och deras ägg) ut?

Du har kanske sett bilder på löss i håret. Deras färg varierar, men i allmänhet varierar de från beige till grått och kan bli betydligt mörkare när de har ätit blod. De kan dock kamouflera sig, så de kan verka mörkare eller ljusare för att matcha olika hårfärger.

Löss har sex ben och tre livsstadier:

  • Ägg
  • Nymfer
  • Vuxna löss

En nymf kläcks ur ägget och genomgår flera tillväxtstadier innan den förvandlas till en vuxen lus. Nymferna ser ut som vuxna löss men är mindre, ungefär lika stora som ett knappnålshuvud.

Vuxna löss är ungefär 2–3 millimeter långa, vilket är ungefär lika stort som ett sesamfrö. Löss kryper och kan inte flyga eller hoppa.

Hur ser löss ut på papper?

Människor kan behöva ett förstoringsglas för att se löss i detalj. Det är dock lättast att se hur löss ser ut om du lägger dem på papper.

Hur ser lössägg ut?

Äggen är små ovaler som fastnar på hårstrået. Honorna lägger äggen inom 6 millimeter från hårbotten. Människor hittar dem ofta bakom öronen och i nacken.

Symtom på att man har löss

Det vanligaste symtomet på att man har löss är ett kliande huvud. Klådan är resultatet av en lokal allergisk reaktion på lusbetten.

Personer med löss kan också märka följande symtom:

  • En kittlande känsla på huvudet.
  • Känslan av att något rör sig på huvudet eller genom håret.
  • Svårigheter att sova eftersom löss blir mer aktiva i mörker.
  • Sår på huvudet efter att ha kliat sig.

Det är möjligt att utveckla en infektion i såren man får genom att klia sig i huvudet. Man bör gå till läkare om man får en infektion i hårbotten. 

Hur ser lössbett ut?

Du kommer inte att se betten med blotta ögat. Du kommer att märka att du har löss genom att lusbetten kliar i hårbotten.