Hur länge klarar man sig utan mat

Hur länge klarar man sig utan mat och vatten? 

Blogg

Har du någonsin undrat hur länge man kan klara sig utan mat och vatten? Och hur länge klarar man sig utan mat innan man svimmar?  Låt oss ta reda på hur länge man kan överleva utan vatten och mat.

Hur länge kan man klara sig utan vatten och mat?

Det är mycket svårt att uppskatta hur länge någon kan leva utan mat och dryck. Det är viktigt att inse att varje situation är annorlunda, att många faktorer spelar in och att alla reagerar olika.

Vätskeintaget har den största effekten på den omedelbara överlevnaden. Våra kroppar brukar ha flera veckors reservenergi från matförråden, men brist på vätska orsakar problem med njurfunktionen inom några dagar. När någon inte längre tar in någon vätska så kan denna person leva så lite som några dagar.

Forskare tror att en person kan leva i upp till tre veckor utan mat så länge han eller hon har vatten att dricka. Utan både vatten och mat kan en person inte överleva i mer än fyra dagar. Kroppen hittar ofta alternativa sätt att generera energi under svält och förlänga livet. I avsaknad av vatten genomgår kroppen dock flera förändringar och allvarlig uttorkning, och njurarna kan stänga av.

Tidsskalan för överlevnad i avsaknad av mat är fortfarande tveksam. Bortsett från att det inte finns några övertygande vetenskapliga bevis kan forskare aldrig avsiktligt svälta studiedeltagare för att undersöka tidsramen för död på grund av svält. Varje individ är unik, och personliga egenskaper som kroppsvikt, genetik och komorbiditeter spelar en roll.

Hur länge klarar man sig utan vatten och mat?

Vanligtvis kan en person som sagt bara överleva i tre dagar utan vatten, men detta kan ändras beroende på personens kroppsbehov. Ingen kan leva mer än fem till sex dagar utan vatten.

Människokroppen genomgår följande förändringar vid uttorkning:

  • Hjärnskador
  • Mörkfärgad urin
  • Hunger
  • Huvudvärk
  • Långsam död