Allt fler väljer åtelkameran

Blogg Guider Nyheter

De allra flesta åtelkameror har infrarött ljus som gör det möjligt att ta bilder även på natten när det är mörkt ute. Eftersom de allra flesta djur är nattaktiva är det smart att välja en åtelkamera med möjlighet till nattbilder. När kameran tar bilder i mörkret lyser det oftast ett svagt rött ljus, men det finns även kameror utan ljus. Vissa djur reagerar på det svaga röda ljuset men det verkar inte störa djuren avsevärt.

Kvalitet och användarvänlighet

Du kan hitta en åtelkamera av kvalitet för cirka 1000 till 2500 kronor. Och det som egentligen skiljer bra och dåliga kameror åt är dessa saker:

  • Bildkvaliteten
  • Generella kvaliteten på kameran
  • Hur bra kameran fångar djur på bild
  • Kvalitet på nattbilder
  • Användarvänligheten

Oftast ökar priset i takt med bildkvaliteten men det finns självklart undantag för detta. Något som dock inte påverkar priset är användarvänligheten, det går att hitta riktigt billiga kameror som är superenkla att använda.

När du är ute efter en åtelkamera bör du kolla upp triggertiden. Det vill säga hur lång tid det tar från att kameran upptäcker en rörelse tills att den faktiskt tar en bild. En kort triggertid är inte alltid det bästa eftersom det då finns risk att kameran tar bild precis då djuret går in i bilden. Vilket innebär att hela djuret inte kommer med på bild.

Batteritid – en viktig punkt

Eftersom du inte vill besöka åtelkameran varje dag för att ladda batteriet är det bra att välja en kamera med lång batteritid och även reservbatterier. Ska du mest använda kameran om vintern? Då är det smart att investera i en lite dyrare åtelkamera med litiumbatterier. De klarar kylan mycket bättre på lång sikt än andra batterier.

Ska kameran placeras långt in i skogen?

Om det är så att det kommer att bli långt att gå till kameran för att få tillgång till bilder och video är det smart att köpa en åtelkamera med mms och sms funktion. Du kan då få bilder och videos skickade till dig utan att behöva besöka kameran överhuvudtaget.

Nackdelen är dock att priset går upp om du vill ha en bra bildkvalitet. Samt att du måste investera i ett sim-kort till kameran för att kunna ta emot bilder och videos. Om du vill kunna ta emot videos är det smart att välja ett abonnemang, annars blir det snabbt dyrt med alla mms som skickas. Men du kan även välja en kamera med endast sms funktion. Du får då reda på hur många bilder som finns i kameran och kan välja att besöka kameran när det finns tillräckligt med bilder.

Behövs det tillstånd för en åtelkamera?

Oftast behövs det inget tillstånd. Men du måste sätta upp en skylt där det står klart och tydligt att det finns en åtelkamera i området. Det här ämnet är omdiskuterat då ägaren till åtelkameran inte vill skylta med att det finns en kamera då det blir lättare att stjäla den. Och vandrare och andra som besöker skogen vill inte känna sig övervakade. Tips! Kika igenom utbudet hos luftgeväret.com inför jakten.