Tills solen går upp – drömmar om otrohet
Tills solen går upp är en speciell film som kan få oss att tänka till om kärleken och livet. Den har kanske inte fått bästa betyg på Imdb men ställer intressanta frågor. Vad är otrohet egentligen? Vad innebär det att bli äldre och behöva välja mellan trygghet och äventyr?
Kort om filmen Tills solen går upp
Regissör | Peter Dalle |
Genre | Romantisk- Sci-Fi- Komedi |
Skådespelare | Mikael Persbrandt, Vanna Rosenberg, Helen Sjöholm, Peter Dalle |
Premiär | 25 december 2021 |
Var kan man se den | SF Anytime, Cmore |
Tills solen går upp – vad händer då?
Den beskrivs som en romantisk komedi men den är också kantad av fantasi och magi. Peder (Persbrandt) och Hanna (Rosenberg) är båda lyckligt gifta på varsitt håll. De har dock en stark dragning till varandra som inte kan ignoreras. Peder hittar en gammal bok om drömmar och med hjälp av den kan de leva ut sin kärlek i drömmarnas land.
De förvandlas alltså inte till sten när solen går upp. De behöver bara gå tillbaka till sina vanliga jordeliv. Där blir det svårt att hålla isär vad som är dröm och verklighet.
Är det en film om otrohet?
Först kan man fråga sig om det ens är otrohet. Det är ju som en fantasi egentligen. Att ha sexfantasier räknas väl generellt inte som otrohet? Här är det dock två personer som upplever samma fantasi, och kan minnas den.
Tekniskt sett är det kanske inte otrohet. Men om man föreställer sig vara frun som ligger bredvid den sovande maken. Kanske ger hon honom en puss på pannan, ovetandes om att han lever ut kärleksfantasier med en annan kvinna i drömmarnas land. Då vrider det sig kanske lite inombords. \\
Virtuell homosexualitet i Netflix-serien Black Mirror
Det finns ett intressant avsnitt av sci-fi-serien Black Mirror på Netflix. Handlingen utspelar sig i framtiden. Istället för i en dröm möts där två män i ett VR-teknologiskt TV-spel av typen Tekken. De kopplar i princip upp sin hjärnor och går in i spelet och väljer sina karaktärer, en kvinnlig och en manlig.
I spelet upplever de allt som i verkligheten. De inleder en virtuell sexuell relation som båda blir beroende av. Många frågor kan man ställa sig. Är de homosexuella? Är de otrogna? Skulle man själv kunna göra detsamma?
Fler filmer och skildringar av frågan om otrohet
En annan film som får en att tänka ett par varv kring otrohet är den norska succén Världens Värsta Människa från 2021. Huvudrollsinnehavaren Renate Reinsve vann bästa kvinnliga skådespelare på Cannes filmfestival. Den har kallats årets bästa film. Hon spelar en kvinna i trettioårsåldern som inte vet vad hon vill med livet. Hon är tillsammans med en framgångsrik man som är 15 år äldre än henne.
En natt smyger hon in på en fest där hon inte känner någon och raggar upp en man. De spenderar hela natten ihop men tekniskt sett är de inte otrogna. De leker, pratar om vad de vill göra, har uppenbart en mycket intim stund tillsammans. De varken kysser varandra eller tar på varandra sexuellt. Ändå är det något som vrider sig inom en som publik.
På pappret kanske svaret är nej, men alla med en partner känner nog hur det sticker till. Kanske tänker man att om ens egna partner gjort sådär hade det känts som otrohet. Det är tydligt att frågan om otrohet inte alltid är svart eller vit.
Gamla klassiker på DVD med otrohets-tema
För den som är nostalgisk finns gamla filmer fortfarande att få tag på i DVD-form. En av de första riktigt populära otrohets-filmerna är Farlig Förbindelse från 1987 (Fatal Attraction). Några fler klassiker på temat är:
- Ett oanständigt förslag, 1993
- Tomten är far till alla barnen, 1999
- Om jag vänder mig om, 2003
- Unfaithful, 2002
Är Till solen går upp värd att se?
I recensioner har den kallats allt från fånig till rolig. Den har bara fått 4,6 i betyg på Imdb. Det som lyfts som positivt är den originella handlingen, de humoristiska inslagen samt den samhällssatir som sticks in mellan raderna. En lagom bra film med många bra frågeställningar skulle man kunna sammanfatta den som.