BITCOINN

Hur köper man bitcoin och vad är det?

Blogg

Bitcoin uppfanns 2008 av en okänd grupp eller person som hade aliaset Satoshi Nakamoto. Valutan lanserades året efter, men blev inte populär förrän några år senare. Idag är en bitcoin värd cirka tvåhundra tusen svenska kronor. Om du är sugen på att investera i den populära kryptovalutan kanske du sitter och undrar: Hur köper man bitcoin?

Eftersom bitcoin är väldigt dyrt just nu har de flesta inte råd, eller lust, att köpa en hel. Då kan man istället köpa delar av bitcoin. En tusendel kallas millibitcoin och är alltså värd tvåhundra kronor. Om även det känns för dyrt kan du köpa en så kallad microbitcoin, som är en miljondels bitcoin och kostar ungefär 20 öre. Oavsett om du vill investera kronor eller ören är du säkert nyfiken på hur man köper bitcoin i Sverige. 

Bitcoin – hur köper man?

Det fina med kryptovalutor är att de är helt digitala. Du behöver alltså inte åka till Stockholm och gå in på någon suspekt bakgata, utan kan lugnt sitta hemma framför datorn. Det finns många olika sätt att köpa bitcoin på, men en av de populäraste är Kraken. Kraken är en USA-baserad kryptobank, som specialiserar sig på att handla med just kryptovalutor. 

På ställen där man kan köpa bitcoin tar de ofta olika sorters betalmetoder. Du kan till exempel köpa med andra kryptovalutor, eller helt enkelt köpa bitcoin med kreditkort. Idag används bitcoin ungefär som en aktie och många investerar i stora eller små delar. På ställen som Avanza kan du handla med både aktier och bitcoin, men tänk på att marknaden är instabil och kan förändras fort.